Witajcie
Dziś będzie kulinarnie - to nowy cykl na moim blogu ;)
Jak wiadomo musli i granole sklepowe to głównie syrop glukozowo-fruktozowy, płatki owsiane plus śladowe ilości innych dodatków. Domowa granola jest 1000 razy zdrowsza, 1000 razy smaczniejsza... i do tego na pewno conajmniej kilka razy tańsza :) O bogactwie składników i śladowej ilosci cukru nie wspomnę ;)
Ja robię granolę już od kilku ładnych lat - czasem bardziej czasem mniej regularnie, ale ostatnie jest w domu prawie zawsze. Ponieważ lubimy ją wszyscy ( ja i moje chłopaki ) więc porcja z przepisu ponizej starcza na maksymalnie tydzień - ale to raczej rzadko ;) Przepis znalazłam kiedyś w sieci, ale dopasowałam do naszych upodobań ( m.in dodając więcej ziaren )
DOMOWA GRANOLA
Składniki:
- około 500 g płatków różnych ( zwykle daję owsiane, pszenne, żytnie i jęczmienne, ale mogą być jakie chcecie i w proporcji jaką chcecie )
- po ok 100 gram pestek słonecznika i dyni
- ok 50 gr ziaren sezamu lub wiórek kokosowych
- cynamon lub przyprawa do piernika ( u nas obowiązkowo, ale jesli nie lubicie, pomińcie )
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju nierafinowanego ( najlepszy olej kokosowy, ale nie zawsze mam w zapasie )
- do dosłodzenia 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego - nie zawsze daję, najczęściej już gotową porcję granoli z owocami polewam syropem z agawy. ( cukru rafinowanego praktycznie u nas w kuchni nie ma, cukier trzcinowy używam, ale w niewielkich ilościach, często zastępuję go właśnie syropem z agawy, cukrem kokosowym, czasem melasą z karobu )
- substancja "zlepiająca" - najlepiej 1 duże jabłko starte na tarce o malutkich oczkach lub pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek lub pomarańczy. Ewentualnie może być woda lub sok kupiony bez dodatku cukru ( czasem używam )
Wykonanie
Wszystkie suche składniki mieszam w misce, na koniec dodaję olej i sok/wodę/starte jabłko i zagniatam dokładnie ręką, aby płyn oblepił płatki i ziarna. Wykłada masę na blachę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do170 - 180 st na ok 40 min ( opcja termoobiegu ). w trakcie pieczenia nalezy granolę przemieszać 3-4 razy, aby brzegi zanadto się nie przypaliły. ( a mają tendencję ).
i gotowa:
przed podaniem granolę mieszamy z ulubionymi dodatkami - u mnie zazwyczaj jest to banan i kilka orzechów lub migdałów, czasem suszona żurawina. Dzieciaki dodają rodzynki i obowiazkowo polewają syropem z agawy.
W sezonie mozna poszaleć z owocami - dzisiejsza wersja kilka truskawek + 1/3 gruszki + kawałek banana.
Zachęcam do wypróbowania - robi się ją naprawdę szybko, można dowolnie komponować składniki, zabrać do pracy na drugie śniadanie ( wtedy polecam zapakować osobno owoce i osobno granolę mieszając przed zjedzeniem - granola zachowa swoją chrupkość )
miłego dnia - u nas ciągle szaro-buro-nijako...
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za każde serdeczne słowo-dodaje skrzydeł :)